70 203 206

En kommunes historie om skærmbriller

Udgifter i en kommune på udlevering af skærmbriller.

Arbejdsmiljøloven pålægger arbejdsgivere at stille hjælpemidler til rådighed for medarbejdere, der har synskrævende arbejde, herunder skærmarbejde. Det er en rigtig god ordning, idet medarbejdere der kan se klart, ikke er tilbøjelig til at lave så mange fejl. Samtidig kan synsbesvær medføre nakke/skulderspænding, hovedpine og andre fortrædeligheder, der i værste fald medføre nedsat livskvalitet og fravær.

I disse sparer tider, undersøgte jeg så, hvor store udgifter vi i kommunen havde på udlevering af skærmbriller. Jeg fik oplyst at kommunes udgifter til briller det første halvår udgjorde kr. 147.585,00, hvilket i runde tal, må anslås til at udgøre en årlig udgift på knap kr. 300.000. Herfra skal trækkes et anslået beløb på omkring kr. 25.000,00 til de forsikringsskader, på private briller, som kommunen selv skulle dække, da vi jo er selvforsikrende. Det betyder at vi alene til skærmbriller i anvendte mindst kr. 250.000,00

En kvart million kroner er rigtig mange penge. Derfor kan man med rette spørge, om kommunen, som arbejdsgiver, får den ønskede effekt af denne store udgift? For at finde ud af dette, indledte vi derfor et samarbejde med det private konsulentfirma FAIR Erhvervsoptik.

Proceduren til at få udleveret skærmbriller i kommunen, blev samtidig ændret.

Når man i dag ønsker at få udleveret skærmbriller, aftales dette, som tidligere, med den nærmeste leder og rekvirere FAIR Erhvervsoptik. derefter sender man en mail til sikkerhedslederen.

Med denne ordning sikre vi, at den enkelte medarbejder bliver behandlet individuelt, og kommunen som arbejdsgiver, sikre samtidig at medarbejderen får den optimale rådgivning, og et produkt, der ikke bare havner nede i en tilfældig skuffe, fordi problemet alligevel ikke kunne løses med skærmbriller.

Denne ordning har mange fordele, og kun få ulemper.

Nogle af de medarbejdere der har ønsket skærmbiller er blevet afvist, idet de ikke havde behov for skærmbriller, men der var andre faktorer der gjorde sig gældende.

De optikere der fremstiller og udleverer skærmbriller, udleverer nu ikke længere de dyreste skærmbriller de kan finde, men holder sig til den rekvisition der bliver udarbejdet, og som de medbringer fra FAIR Erhvervsoptik.

Når jeg efterfølgende har talt med dem der har fået skærmbriller, og dem der er blevet afvist, har alle udtrykt stor tilfredshed, fordi de har fået nogle gode råd og en god vejledning som har været relevant for dem og deres syn.

Her er så lidt tal: 

Det har kostet kommunen kr. 12.476,50 at anvende FAIR Erhvervsoptik. Hvis tendensen fortsætter sådan året ud, vil kommunen, i runde tal have sparet kr. 200.000,00 inklusive honorar og kørsel til FAIR Erhvervsoptik, det er da også en slags penge.

crossmenuchevron-down